Realizarea cusăturilor

Caracteristicile şi clasificarea cusăturilor manuale

     Cusăturile manuale reprezintă procesele de îmbinare temporară sau permanentă a două sau mai multe repere textile care se execută cu mâna. Cusăturile manuale temporare servesc pentru unirea provizorie a detaliilor produselor de îmbrăcăminte, care se înlătură la finisarea acestora (de exemplu, însăilarea a două repere pe linii laterale și umerale). Cusăturile manuale permanente se utilizează pentru îmbinarea elementelor care se păstrează pe vestiment, precum și pentru ornamentarea acestora (de exemplu, coaserea nasturilor, broderie).

Coaserea furniturii

Coaserea nasturilor

     Coaserea nasturilor se poate executa manual sau mecanizat. Coaserea nasturilor se realizează pe un strat dublu de material, folosindu-se o ață rezistentă. La coaserea nasturelui cu orificii, se execută un picioruș de ață, pentru a permite închiderea ușoară a produsului. În cazul unui nasture mare, acesta se întărește cu un nasture mai mic. Pentru a nu incomoda închiderea produsului, nasturele mic se montează pe dosul materialului și se coase simplu, fără picioruș de ață.

Coaserea manuală a nasturilor se execută în funcție de tipul nasturelui, efectuându-se următoarele operații:

 • se marchează locul de coasere cu cretă;
 • se execută coaserea:

Fixarea permanentă a nasturilor cu orificii se face cu 3-4 puncte, fără a tensiona firul. Acul se scoate între nasture şi material, după care firul de lucru se înfăşoară prin 4-6 mişcări circulare, pentru a forma un picioruș de ață. În final, nasturele se întărește cu 2-4 puncte pe dosul materialului. Nasturii cu orificii se cos cu aţă de culoarea nasturelui.

P09_1

La coaserea nasturilor cu orificii, depunerea firului în orificii se face în paralel, în triunghi, oblic, în cruce, în pătrat.

P09_2

Fixarea permanentă a nasturilor cu picioruș urmează instrucțiunile sus-menționate, dar acul se trece direct prin picioruș, fără a lăsa firele netensionate. În final, nasturele se întărește în același mod, cu 3-4 puncte pe dosul materialului. Nasturii cu picioruş se cos cu aţă în culoarea materialului de bază.

Coaserea copcilor și capselor

    Copcile cu inel și cârlig sunt folosite pe marginile alăturate (de exemplu, în partea de sus a fermoarului sau pe mijlocul spatelui, la un decolteu), pe când cele cu bară și cârlig se adaugă pe marginile suprapuse (de exemplu, pe o betelie). Pentru fixarea permanentă a furniturii se folosește ață de culoarea materialului.

     Copcile se așează astfel, încât marginile materialului să fie plasate cap la cap. Cârligul se poziționează pe partea dreaptă cu 2 mm în interior, iar inelul se prinde cu 2 mm în exterior pe stânga. Furnitura se fixează cu 4-5 puncte, în 3-4 poziţii pe material, cu puncte de feston. Acul se scoate pe dosul materialului şi se execută 3-4 puncte de întărire a firului de aţă.

P09_4
P10_1

Coaserea copcilor cu bară/bridă și cârlig  

     Se așează cele două părți ale copcii astfel, încât marginea cu cârlig și cea cu bară metalică să se suprapună. Se fixează ambele părți ale copcii pe material și se cos prin găuri(a).

     Bara de metal poate fi înlocuită cu o bridă cusută. Pentru a executa brida, se fac două sau trei cusături verticale lungi, care se acoperă cu punct de feston (b).

Coaserea butonierelor

Coaserea manuală a butonierelor include următoarele operații:

– se marchează poziția butonierei cu cretă și se taie, formând o deschizătură;
– se execută coaserea prin festonarea marginii.

     Se coase un rând în punct înaintea acului de o parte și de alta a deschizăturii și altul în jurul unuia dintre capete, la 2 mm de acesta. Cusătura formată fixează straturile de material și servește drept punct de reper pentru dimensionarea cusăturilor.
     La distanță egală cu lungimea butonierei se execută puncte drepte suprapuse, care urmează să fie înfășurate cu puncte de feston, cu desimea pașilor 10 pași/cm. Se execută o întăritură pe dosul reperului, apoi acul se scoate pe faţă în punctul de la capătul butonierei.

P10_2

Sfaturi practice

 • Alegeți furnitura (nasturi, copci, capse) de o greutate adecvată specificului materialului și tipului produsului vestimentar.
 • Coaseți sistemele de închidere în poziții corecte. La hainele de damă dispozitivele se închid cu partea dreaptă peste partea stângă și vicerversa la îmbrăcămintea pentru bărbați.
 • Pentru a conferi mai multă rezistență copcilor și capselor, fixați-le cosând cu fir dublu.
 • Dacă folosiți un nasture decorativ supradimensionat, nu faceți o butonieră foarte mare, ci coaseți pe dos niște capse.
 • Dacă doriți ca piesele copcii să fie cât mai puțin vizibile, acoperiți-le, cosând în punct de feston, cu o ață în ton cu materialul, înainte de a le fixa de acesta.

Instrumente şi ustensile necesare lucrărilor manuale şi mecanice

La realizarea lucrărilor manuale și mecanice se folosesc următoarele instrumente și ustensile:

Instrumente
IMG_00012

Reguli de securitate la realizarea lucrărilor de cusut

     Pentru a evita producerea accidentelor (înţeparea degetelor cu acul sau cu foarfeca, tăierea la degete cu foarfeca) în timpul executării lucrărilor de cusut, atenţia trebuie îndreptată permanent asupra operaţiei care se realizează. Este interzisă: joaca cu uneltele de lucru (liniarul, foarfeca etc.); mânuirea incorectă a uneltelor de lucru; ruperea aţei cu dinţii (se taie cu foarfeca sau cu dispozitivul de tăiat aţă). Instrumentele și ustensilele se vor păstra în trusa individuală şi NU pe masa maşinii.

1. Acele se păstrează în pernuţa pentru ace sau în cutie. Acele de siguranţă se păstrează într-o cutie care se închide bine.
2. Se interzice realizarea lucrărilor manuale cu acul ruginit! Acesta va străpunge greu straturile de material, va lăsa urme de rugină şi poate să se rupă.
3. Acul rupt sau deteriorat nu se aruncă în coșul pentru deșeuri, dar se depozitează într-un recipient destinat acestui scop.
4. La începutul şi sfârșitul lucrului se verifică numărul acelor manuale şi de siguranţă.
5. În timpul executării lucrărilor manuale, acele manuale şi cele de siguranţă se înfig în pernuţa specială sau se fixează pe magnet.
6. Se interzice de a pune acele în gură, de a le înfige în îmbrăcăminte, obiecte moi, pereţi, draperii; acele nu se lasă în produsele vestimentare!
7. Şabloanele se fixează pe materialul textil cu ace de siguranță, vârful cărora trebuie să fie îndreptate dinspre muncitor, în scopul protejării mâinilor acestuia de împunsături.
8. Înainte de executarea probei, se verifică dacă în produsul vestimentar n-au rămas ace manuale sau ace de siguranţă.
9. Foarfecele se păstrează în trusa cu ustensile sau într-un loc special, destinat acestui scop.
10. Foarfecele se pun cu lamele închise pe suprafaţa de lucru!
11. Foarfecele se transmit fiind ținute de lamele închise ale acestora.
12. În procesul de lucru se utilizează foarfece bine ascuţite şi reglate, acordându-se atenție poziţiei lamelor, pentru a evita tăierea materialelor textile sau accidentarea.
13. Foarfecele trebuie utilizate strict conform destinaţiei lor.

Cusăturile mecanice

Cusăturile mecanice reprezintă procesul de îmbinare pe cale mecanică a două sau mai multe detalii textile. În procesul de confecționare a produselor vestimentare, circa 60% din timpul consumat este dedicat executării cusăturilor mecanice. Cusăturile mecanice au următoarele caracteristici:

 • sunt realizate la mașini de cusut care se aleg în dependență de tipul operației și a materialului;
 • au rezistența mecanică ridicată, care sporește proporțional cu creșterea numărului de împunsături pe minut și cu rezistența aței de cusut;
 • au aspect plăcut și îngrijit, datorat uniformității pașilor de cusătură și presiunii uniforme asupra straturilor de material în timpul coaserii;
 • se pot realiza cu două sau mai multe fire de ață în funcție de destinația și aspectul produsului;
 • elasticitatea și rezistența cusăturilor mecanice este mai mare în timpul purtării decât cea a cusăturilor manuale;
 • desimea împunsăturilor poate fi reglată în dependență de cerințele tehnologice;
 • pot fi executate la diferite operații ale procesului tehnologic, precum sunt prelucrarea detaliilor, asamblarea sau finisarea îmbrăcămintei.

Clasificarea cusăturilor mecanice

Reguli de securitate la realizarea lucrărilor mecanice

 1. Mașina de cusut va fi deconectată pe parcursul tuturor operațiilor de pregătire și de reglare a acesteia.
 2. Înainte de a începe lucrul la mașina de cusut, verificați integritatea organelor de lucru.
 3. Părul se leagă sau se strânge sub basmaua de protecție, pentru a evita antrenarea lui de către organele în mișcare ale mașinii.
 4. Este interzis lucrul la mașina de cusut fără iluminatul local. Lumina trebuie să cadă pe suprafața de lucru din față sau din partea stângă.
 5. Scaunul rotativ se poziționează în fața acului.
 6. Mențineți poziția corectă a mâniilor, picioarelor şi a corpului pe parcursul executării lucrărilor mecanice.
 7. În timpul lucrului distanța dintre lucrător și mașina de cusut trebuie să fie de 10-15 cm.
 8. Se interzice amplasarea obiectelor străine pe masa de lucru a mașinii de cusut.
 9. Înainte de începerea lucrărilor mecanice, se verifică dacă n-au rămas ace manuale şi de siguranță în repere.
 10. Este interzis să țineți piciorul pe pedala de punere în funcțiune a mașinii în timpul introducerii firului de ață prin mecanismul suveicii, dispozitivul de tensionare și înfilării firului de ață prin ac.
 11. Picioarele se sprijină cu toată suprafața tălpii pe podea sau suport.
 12. Fiți prudent cu pedala mașinii de cusut, apăsați pe ea lin, fără bruscări.
 13. Se interzice apropierea de părțile rotative ale mașinii de cusut pe parcursul funcționării acesteia.
 14. În timpul fixării materialului de cusut sub picioruș, este interzis să acționați cu piciorul pedala mașinii de cusut.
 15. Este interzis a se lucra cu mașina de cusut atunci când acele sunt strâmbe sau cu vârf uzat.
 16. Pentru a preveni ruperea acului în timpul lucrului, materialul va fi lăsat să înainteze acționat de transportor, fără a fi reținut sau tensionat.
 17. Deplasarea mașinilor de cusut se va face numai după ce ștecherul a fost scos din priză.

Cusătura termochimică

Cusătura termochimică reprezintă procesul de îmbinare a materialelor textile cu ajutorul unui material termoadeziv aplicat pe suprafața reperelor, care se asamblează la o temperatură și presiune optimă. 

Cusăturile termochimice se pot realiza prin lipire şi prin sudare.

Cusăturile prin lipire se realizează, cel mai frecvent, prin montarea întăriturii prin termolipire și apoi prin aplicarea plastronului pe întăritură prin coasere. La piepți, coaserea plastonului se execută ascuns la mașina de cusut. Întăriturile prin lipire, aplicate la gulerele cămășilor, se realizează cu ajutorul preselor.

Cusăturile prin sudare se aplică materialelor care au în compoziția lor fibre sau foi sintetice. Aceste cusături se realizează prin sudarea cu curent de înaltă frecvență, prin sudarea cu impulsuri de căldură și prin sudarea cu ultrasunete.

Scopul acestor îmbinări constituie:

 • asigurarea stabilității formei și a dimensiunilor diferitor zone de produs;
 • asigurarea stabilității poziției în timp a straturilor sau a componentelor de produs.

Cusăturile termochimice se aplică la confecţionarea întăriturilor pentru piepţi (a), taioare, paltoane, pardesie; la dublarea rezervelor şi a gulerului cu întărituri (b), la aplicarea inserțiilor la margini, reverelor, manşete.

P33_1

La realizarea cusăturilor termochimice se utilizează materiale textile, adezivi şi alte materiale auxiliare. Ansamblul din materiale textile 1 și 1’ și materialul termoadeziv 2 se comportă ca un element unic, dobândind proprietăți mecanice specifice acestuia.

Materiale textile: ţesături, tricoturi și materiale neţesute. Materialele nețesute sunt utilizate ca material auxiliar sub formă de inserții sau întărituri.

Materiale termoadezive: substanţe chimice care fac legătura între materialele textile. Pot fi utilizaţi în stare lichidă sub formă de pastă sau granule, praf, fibre, folii etc. Adezivii utilizaţi la confecţionarea îmbrăcămintei se aplică prin procedeul de îmbinare la cald și prin îmbinare la rece.

Materiale ajutătoare: solvenţi, abur, plastifianţi şi solidificatori.

P33_2

Recomandăm mult să examinați lista de filmulețe dedicate cusăturilor manuale. Video-urile prezintă noțiuni cu privire la executarea anumitor puncte pentru cusături manuale necesare pentru obținerea diferitelor ornamentații variate și frumoase. Veţi învăţa cum se execută Punctul de tighelPunctul feston în zigzag Punct de lănțisorPunctul ”Pene duble”, etc. 

O altă sursă importantă şi inspiraţională constituie lista de filmuleţe dedicate cusăturilor populare din România. Dacă hotărâţi să coaseţi o ie sau sa aplicaţi nişte modele de cusături tradiţionale, la sigur acest plazlist de filmuleţe vă va fi de mare ajutor.